A Szomory Dezső tér élhetőségének növelése

Belváros területén az elmúlt évtized alatt számos nagyobb közterületi beruházás történt, melyek elsődleges célja az élhetőbbé, vonzóbbá tétel volt. A Bárczy István utca környezetében is számos ilyen városrehabilitációs beruházás zajlott le, melyek eredményeképpen a Bárczy István utca állapota jelentősen leromlott, ezért az Önkormányzat az utca és a hozzá kapcsolódó Szomory Dezső tér megújítása mellett döntött. A beruházás a Szomory Dezső tér megújításával kezdődik.  

Megújítási koncepció

A megújítás két ütemben zajlik. Az I. ütemben a Bárczy István utcához szervesen kapcsolódó Szomory Dezső tér élhetőségének javítása történik faültetéssel, ezen túl a téren található kút gazdaságos üzemeltetését elősegítő beavatkozás valósul meg. A Szomory Dezsőt tér megújítása 2022. november 10-én kezdődik és a munkálatok várhatóan 2023. április végéig tartanak.

A Bárczy István utca Károly körút és a Szervita téri mélygarázs bejárata közötti szakaszának a megújítása a II. ütemben valósul meg.

Zöldfelületek

Elsődleges cél a Szomory Dezső téren a nagyméretű fák ültetése a hozzájuk kapcsolódó, megfelelő életkörülményeiket biztosító faültetési és öntözőrendszer kiépítésével. A jelenleg napos, nyári időszakban felforrósodó téren, árnyékos területek kialakítását teszi lehetővé a megújítás.

A Szomory Dezső téren található 9 darab sorfaként megjelenő gömbakác, illetve planténerekben elhelyezett jó állapotú, díszítő tiszafák alkotják a meglévő növényállományt. Ez utóbbiakat elszállítjuk és kihelyezzük a kerület más pontjára.

A Szomory Dezső téren a zsúfolt közműhelyzet ellenére is lehetőség nyílik 3 db extra nagy méretű, várostűrő Parrotia Persica (perzsa varázsfa) telepítésére. A széles koronájú, terebélyes, burkolást toleráló, várostűrő fák levelei ősszel kezdetben lángoló aranysárgára, majd kárminpirosra, vagy gyakran csodálatos lilás bíborpirosra színeződnek és sokáig a fán maradnak.

Az ültetendő fák életfeltételeinek megteremtéséhez és hosszú élettartamához elengedhetetlen a talaj megfelelő minőségben történő cseréje, illetve az ültetés során az előírásoknak megfelelő talajkeverékek használata. A tervezett fák környezetében az ültetőgödör fedése és járhatóvá tétele érdekében műgyantával kötött Terraway burkolatot alakítunk ki, „kvarchomok barna” színben. A fák vízellátásáról automata öntözőrendszer gondoskodik majd. Az esőérzékelővel ellátott faöntöző berendezések a fák gyökérzónájának közelében, a felszín alatt helyezkednek majd el, így a víz a gyökérzóna magasságában tud beszivárogni.

Az extra méretű koros fák Stockholmi Faültetési Rendszeren alapuló, hibrid burkolati rendszerbe kerülnek, méretüknek megfelelő kialakítással. A fák életterének kialakítására és az optimális életkörülmények hosszú távú fenntartására a teherbíró burkolat alatt mesterséges váztalaj beépítését alkalmazzuk. Ezeknél a fáknál tehát a Stockholmi Faültetési Rendszerben alkalmazott struktúra talaj és Terraway burkolati rendszer egymást kiegészítő alkalmazásával hibrid megoldás jön létre.

Burkolat

Az új fák ültetése során a tér meglévő porfír kőburkolatát elbontjuk, majd az eredeti rétegrend szerint és a korábbival megegyezően helyreállítjuk.

Vízelvezetés

A megbontott burkolatok visszaállítását követően, a lejtés viszonyait lehetőség szerint úgy határoztuk meg, hogy a felületek az új fák ültetőközege felé lejtsenek, ezzel biztosítva az öntözőhálózaton túli, természetes vízellátást. A további vízelvezetés a Szomory Dezső téren található, meglévő-megmaradó víznyelőkben történik.

Szökőkút/ivókút

A Szomory Dezső téren a szökőkutas medence vízgépészeti rendszerét is felújítjuk. A medence vízellátása keringtetéssel valósul meg. A szűrt hálózati víz, a szobor alatti pillér oldalából, oldal befúvokon keresztül jut a medencetérbe, és onnan szűrőrrácson keresztül, elszívással jut vissza a keringtető rendszerbe.

Utcabútorok

A Szomory Dezső téren a munkálatok idejére elbontott, majd visszahelyezendő utcabútorokat (padok, kerékpártámaszok, hulladéktárolók) felújítva helyezzük majd vissza.

Észrevétele, kérdése van?

Amennyiben észrevétele van, kérjük, jelezze a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +36 1 428 0425-ös telefonszámon.