A Tesz-Vesz Óvoda funkcióbővítése

Belváros Önkormányzata a kerületben élő óvodás korú gyermekek számára szeretne komfortos, korszerű és otthonos környezetet biztosítani, ezért 2023. február 20-án megkezdte a Tesz-Vesz Óvoda funkcióbővítéséhez kapcsoló beruházását.

A meglévő óvoda a társasház félszintjén, valamint a hozzá tartozó tornaterem és kiszolgáló helyiségei, a földszinten találhatók jelenleg. Az átalakítás során, a földszinten lévő iroda és galériája hozzácsatlakozik a félszinti óvodai területekhez. A Sas utca felől új bejáratot alakítunk ki, a meglévő, jelenleg lezárt lépcső használatával pedig új feljáratot létesítünk, mely az óvodai szobákhoz közvetlen bejutást biztosít, így a társasházzal közös lépcsőház mentesül a használat alól. További célunk a különálló udvari épületrészben lévő tornaterem felújítása, illetve a pinceszinti gépészeti terület szükséges mértékű felújítása is.

A beruházás során kialakított, félemeleti óvoda és a bővítéssel érintett szintek között újra létrejön egy összeköttetés, ezáltal az óvodába járó gyerekek zárt rendszeren belül közlekedhetnek, ami eddig nem volt lehetséges.

A kivitelezést szakaszonként végzik, tekintettel az óvodába járó gyerekek nyugalmára. Délután 13 óra és 15 óra között kizárólag zajjal és rezgéssel nem járó munkálatokat végeznek.

A munkálatok várhatóan 2023. év évig tartanak.

Új terek a földszinten

Az új földszinti területen játszóház, irattár, foglalkoztató szoba, sószoba és az óvoda új bejárata kerül kialakításra.

Új bejárat

A felújításnak köszönhetően egy új bejárat is létesül a Sas utca felől. Az üvegezett előtérből jobbra fordulva a lépcsőházba jutunk, ahonnan a galéria érhető el. Itt kap helyet a raktár és az irattár. A földszinti előtérből egyenesen tovább haladva egy multifunkciós térként tervezett foglalkoztató szobába érkezünk. A lépcsővel a földszinti közlekedőn keresztül az udvarra, a tornaterem felé is biztosítva lesz a kijárás.

Játszóház

A 70 négyzetméteres játszóház teljes padlója 3 cm vastag filc bevonattal ellátott polifoam burkolatot kap. A helyiség egyik részében mászófalat alakítunk ki, melyet rajzoló- és pihenősarokkal egészítünk ki, míg a másik részében egy hálóval ellátott trambulin és a különböző korcsoportok részére alkalmas, csúszdával és játszóelemekkel ellátott kúszó-mászó részt helyezünk el.  

Sószoba

Jelenleg egy 6 m2 alapterületű sótéglából kialakított sószoba áll az óvoda rendelkezésére, ami a bővítést követően háromszor akkora (20 m2) alapterülettel szolgálja majd a gyermekek egészségét. A fejlesztést követően a sószoba egy sógenerátorral felszerelt helyiség lesz, ami sokkal intenzívebb terápiát biztosít a gyermekeknek és a kiterjedtebb alapterület miatt egy egész csoportot is tudnak foglalkoztatni a pedagógusok. A terápiás hatást nem a sófalak, hanem a száraz sóködöt készítő porlasztó berendezés vált ki. A házi por finomságához hasonló néhány száz mikron nagyságú finom sópor a belélegzett levegővel lejut a tüdő legkisebb nyúlványaiba, oxidálja a szennyeződéseket, tisztítja a légutat. A sószobához precíz szellőző gépészeti rendszert is kiépítünk.

A sószoba lesz a zenei nevelés egyik kiemelt színtere. A gyerekek tüdeje tisztul és erősödik a gazdag hangszerhasználattal és intenzív légzéssel járó éneklés során.

Tornaterem

A régi tornaterem helyett egy új tornatermet alakítunk ki. Szigeteléssel látjuk el a tornaterem tetejét és lábazatát. Javítjuk a vakolatot és új homlokzati festést is kap a különálló udvari épületrészben lévő tornaterem. Felújítjuk a tornaterem vizes helyiségeit és új gumi borítású sportpadló készül.

Mosdók

Egy felnőtt WC, valamint egy leány és egy fiú egységet alakítunk ki, a gyermek fülkék ajtó helyett függönyös kialakítással készülnek.

Új terek a félemeleten

Konyha és lépcsőházi feljárat: a Sas utcai tervezett új bejárat felől az óvoda az épület félemeleti szintjén elhelyezkedő területére a feljárást a meglévő lépcső helyreállításával, a födémlezárás kibontásával biztosítjuk. A lépcsővel a csatolandó földszinti és a közbenső szinti területek, valamint a tornaterem felé való kapcsolat is megteremtődik általa.

Új terek a galéria részen

Irattár

Az irattár és raktárhelyiségben minden, a tehetséggondozáshoz szükséges foglalkoztató eszközt, valamint az évek során felgyülemlett iratokat helyezzük el.

Pszichológusi iroda és egyéni fejlesztő szoba

Kettős funkciót lát el: a pszichológusi iroda az óvodapszichológus, szociális segítő, utazó gyógypedagógus munkatársai által végzett fejlesztéseket (terápiás szobává alakítva) teszi lehetővé, ahol a gyermekeket nyugodt körülmények között tudják foglalkoztatni.

Észrevétele, kérdése van?

Amennyiben észrevétele van, kérjük, jelezze a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +36 1 428 0425-ös telefonszámon.