Szabadság téri játszótér fejlesztése

Belváros Önkormányzata a beruházás keretében a Szabadság tér délnyugati oldalán található játszótér korszerűsítését, illetve funkcióbővítését tűzte ki célul a játszótér és a zöldfelület méretének növelésével együtt. A munkálatok 2024. január 15-én kezdődtek és várhatóan április végéig tartanak.

Megújítási koncepció

Célul tűztük ki, hogy a játszótér több korosztály számára egy jól használható, izgalmas, dinamikus, befogadó játszótér legyen és a zöldfelület is növekedjen, lehetőség szerint árnyékos helyre kerüljenek a játszóeszközök. A játszóelemek egy részét felújítjuk, egy részük új elem lesz. Az új játszóeszközök, az új utcabútorok, az új burkolatok színvilágát a meglévő eszközök színéhez igazítjuk.

A zöldfelületek mennyiségi növelése és minőségi javítása mellett az árnyékolt felületek növelésével és a helyszínhez adaptált növénykiültetés alkalmazásával történik a felújítás.

Szempont az eredeti ovális térkialakítás tiszteletben tartása, ugyanakkor az akadálymentesség és a klímatudatos csapadékvíz-gazdálkodás feltételeinek megteremtése is.

A játszótér nyugati és déli oldali, jelenleg alulhasznált, megközelíthetősége megszűnik, a helyükön zöldfelület létesül. A játszótér a kevesebb ki- és bejárat miatt biztonságosabbá válik.

 

Bejáratok, kerítés, kapuk

A játszótér teljes bekerítése elsődleges szempont. Jelenleg négy irányból közelíthető meg: nyugati irányból a Széchenyi utca felől, délről az Október 6. utca felől és a Szabadság térről északi, illetve keleti irányból. A bejáratoknál nem találhatók kapuk, így azok nem is zárhatók. A kerítés műemléki jellegű, tardosi vörösmészkő lábazatba befogott kovácsoltvas kerítésmezőkből áll.

A játszóteret biztonságosabbá és zárhatóvá tesszük a nyugati és déli oldali bejárat lezárásával, melyek jelenleg is alulhasználtak. A két megmaradó bejárathoz egy-egy kaput helyezünk, ezáltal a játszótér zárhatóvá válik. A lezárandó bejáratok helyén az eredetivel megegyező kialakítású, tardosi vörösmészkő lábazatba befogott kovácsoltvas kerítésmezőkből álló kerítés folytatódik majd.

Játszótér

A belső ovális térben helyezzük el a kisebbek számára szóló játszóeszközöket. A meglévő vonatot változatlan pozícióban hagyjuk, mellé alacsonyabb mászóka, meglévő rugósjátékok, illetve az új, kerekesszékkel is használható körforgót helyezzük. Ebben a térrészben lesz a homokozó is, ami fölé árnyékoló napvitorlát is elhelyezünk.

Az ovális téren kívül, a jelenleg legárnyékosabb részen alakítjuk ki a nagyobbak játszórészét: kombinált mászóka csúszdával, trambulin, fészekhinta, illetve hagyományos hintát is elhelyezünk.

 

Megmaradó, felújított játékelemek:

Mozdony és kocsi: a 2-6 éves korosztály számára ajánlott, színes, gőzmozdonyt formáló, szerepjátékra és mászásra alkalmas játszószer. A mozdonyon manipulatív kiegészítők találhatók, mint a hullámvájatban mozgatható elemek. Belül ülőkék találhatók, valamint átbúvó elemek. Fogyatékkal élő gyermekek számára is ajánlott.

Játszóvár: 2-6 éves korosztály számára, mászásra, csúszásra, szerepjátékra alkalmas, színes, kombinált játszószer. A részei: 1 db felmászórámpa; 1 db játszóház, manipulatív játékokkal; 1 db tűzoltócső; 1 db ferde mászóháló.

Rugós játékok (2 db): 2-6 éves korosztály számára ajánlott, állatkát formáló, színes, nyitott, egyrugós játék. Fogyatékkal élő, mozgásukban korlátozott gyermekek számára is ajánlott.

Forgó játék: 4-15 éves korosztály számára készségfejlesztő, a centrifugális erőt és a test súlyát használó, bográcsra emlékeztető forgó játék. Fogyatékkal élő gyermekek számára is ajánlott.

Új játékelemek:

Új, kocka alakú játszóvár

A játszóvár egy kockából és egy téglatestből áll, és kihívásokkal teli, de kifizetődő hegymászási élményeket kínál. A madárfészek hinta és az egyensúlyozó labda remek helyszínt biztosít a megfigyeléshez. A hosszú csöves csúszda szórakoztató, ugyanakkor biztonságos leszállási lehetőséget kínál.

Fészekhinta, kétüléses hinta

A fészekhinta biztonságos, időtálló, strapabíró hinta, mely kifejezetten nagy igénybevételre, több gyermek egyidejű hintázására alkalmas. Elsősorban 3 év feletti korosztálynak ajánljuk a használatát. Formájának köszönhetően kapta a fészekhinta elnevezést.

Körforgó

3 éves kor felett ajánlott. A körhintában forgolódva szórakoztató módon fejleszthetik egyensúlyérzéküket a gyerekek. Egyszerre 3 gyerek használhatja. Fogyatékkal élő gyermekek is használhatják kísérő segítségével és felügyeletével.

Trambulin

A trambulinon való ugrálás, fejleszti az állóképességet, növeli az egyensúlyérzék fejlődést. Az ugrófelület egyedülálló és dinamikus ugrásélményt biztosít biztonságos és korlátozott ugrásmagassággal.

Homokozó

A homokozó gumi „dombocskával” lesz körbekerítve, amely egy körülbelül 1,5 méteres szakaszon meg van szakítva, így részben akadálymentes. Az árnyékolását napvitorlával oldjuk meg.

Új burkolatok

Az ovális útburkolat műgyanta kötésű vízáteresztő kőburkolatot (Terraway), a játszótéren pedig ütéscsillapító gumiburkolatot alakítunk ki, köztük fémszegéllyel.

Zöldfelületek

A zöldfelületek mennyiségi növelése és minőségi javítása mellett az árnyékolt felületek növelésével és a helyszínhez adaptált növénykiültetés alkalmazásával történik a felújítás. A terepalakítás fő szempontja az akadálymentesség, és a klímatudatos csapadékvíz-gazdálkodás elősegítése volt. Az alapvetően vízáteresztő burkolt felületekről a zöldfelületre lejt a terep.

A játszótér területén jelenleg 18 koros fa található, amelyek mellé 3 db új fát ültetünk, ezek mindegyike hosszú lombtartású (nagy ökológiai hasznosságú), klímareziliens fajta. A fák száma így a játszótéren 21-re nő. A fákat zöldfelületbe ültetjük, a megfelelő vízutánpótlást gyökéröntöző berendezés biztosítja. Az öntözőrendszer lényege, hogy az öntözés földbe telepített rendszer segítségével automatikusan, előre meghatározott program szerint történik.

Az északi rész a meglévő fák által nagy mértékben árnyékolt, ezért itt a gyepfelület létesítése nem lehetséges, ezért a zöldfelületeket itt talajtakaró évelők telepítésével alakítjuk ki. A meglévő fák alatti területen a talajcserére nincs lehetőség, ezért talajjavítás (légbefúvásos, illetve manuális lazítás, tápanyag és mikorrhiza kijuttatás), és a terepszint 5 cm-es emeléséig humuszos termőföldet hordunk fel.

A déli részén a burkolt felületeket körülölelő térrészen gyepfelületet alakítunk ki. A déli és középső térrészen két évelőágyot alakítunk ki kialakításra, melyekben az árnyékolt játszófelületek növelésére egy-egy új lombhullató fát telepítünk.

Utcabútorok

A játszótéren 4 db új hulladékgyűjtőt helyezünk el, a tér jellegéhez kapcsolódóan historizáló megjelenéssel.

A szegélyekhez illesztve 8 db, elheveredés-gátlóval ellátott háttámlás padot is telepítünk (ezekből 1 pad új, a korábban a helyszínen lévő 7 padot pedig felújítjuk), valamint 2 pad háttámla nélküli kialakítást kap. Az új padok a jelenlegi padok megjelenésével megegyező színű, historizáló jellegűek lesznek.

A játszótér déli részén 1 db ivókút is helyet kap.

A homokozó árnyékolására egyedi napvitorlát terveztünk.

Észrevétele, kérdése van?

Amennyiben észrevétele van, kérjük, jelezze a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +36 1 428 0425-ös telefonszámon.