József nádor téri buszváró beborítása zöldfelülettel

Belváros Önkormányzata a József nádor téren található buszvárót 2019-ben a József nádor tér felszíni kialakítása című beruházás keretében a térrel együtt megújította. Tekintettel arra, hogy a buszváró frekventált területen helyezkedik el, jelentős lakossági és turisztikai forgalmat bonyolít le, ezért Belváros Önkormányzata egy mintaberuházásba kezdett, hogy a buszváró felületét zöldfelülettel boríthassa be. Nem titkolt cél emellett, hogy pozitív példaként szolgáljon a többi kerületi és fővárosi buszváró kezelője számára is.

 

A buszváró szerkezetének zöldítése egyszerre ökologikus, látványos és példamutató lehetőség. A zöldfal kialakítása az esztétikai pozitívumok mellett számos előnnyel rendelkezik: csökkenti a városi hőszigethatást, kedvezően befolyásolja a mikroklímát, javítja a levegőminőséget, illetve szerepe van a por- és légnemű anyagok megkötésében. Az itt várakozók számára pedig jobb komfortérzetet biztosít majd.

A József nádor tér 2019-es felszíni rendezésekor a tér faltól falig megújult, az alaprajzi kialakítás klasszikus szerkesztési elvek alapján történt. A felújítás során a magas minőség, a fenntarthatóság, a városépítészet és a közterület-használat megváltozott gyakorlatának érvényesítése, az építészeti örökség és a kulturális értékek kiemelése volt a fő szempont. A zöldfelületi rendszer elemeinek minél átfogóbb megújítása is fontos cél volt, valamint az, hogy a használható, bejárható, élményt adó funkciók minél szélesebb kör számára elérhetők legyenek.

A buszváró terveinek kialakításakor ezért a Belváros Önkormányzata tekintettel volt arra is, hogy ehhez a kifejezetten elegáns térhez illeszkedő megoldást alkalmazzon.

A korábbi kialakítás

Az átalakítandó buszváró korábban egy egyszerű, minimalista megjelenésű térelem volt. A váró antracitszürke színre festett acél szerkezetű, hátfala és tetőfelülete edzett üveg volt. Az üveg hátfal fő funkciója rossz időjárás esetén a szélfogás és a csapadékvíz bejutásának megakadályozása. Az ülőfelület különálló, rozsdamentes acélszerkezet, mely nem csatlakozik a buszváró felépítményéhez.

Az új buszváró

Az átalakítás során az edzett üveg tetőfelület változatlan formában megmaradt. Az üveg hátfal helyett azonban egy, a tartószerkezettel azonos színű, antracitszürkére festett perforált lemezekből kialakított futtatófelületet építtetünk, amely a növény felfutását és idővel a buszváró belső felületére történő átkúszását is segíti, illetve annak megerősödéséig az árnyékolást is biztosítja  A lemezfelületen elegáns sorminta jellegű performáció lesz látható. A perforáció egyrészt az V. kerületet szimbolizálja, másrészt „Belváros – A jövő városa” szlogenből már jól ismert ferde V betűt jelenti. A szlogen szövegesen is megjelenik a középső panelen. 

A kialakítás során a buszváró hátfala mögötti területen egy termőfölddel teli ültetőközeget hoztunk létre. Az ültetőedényt a mélygarázs korlátját lekövető bordűrsáv és a buszváró közötti területre telepítettük.

A gyöngyperje és bunkós hagyma mellett a buszváró szerkezetére felfutó kúszónövény a repkény vadszőlő. Mindezek vízellátásáról gépiesített öntözőberendezés gondoskodik, valamint a tetőre hulló csapadék hasznosítása is megvalósul, a buszváró tetőszerkezeti kialakításának köszönhetően.