Déli-Belváros megújítása - a Belváros művészeti negyedének létrehozása

A Déli-Belváros megújítása elnevezésű fejlesztés húzótevékenységei a – „Belváros új főutcájának kiépítése - I. ütem” részeként megújult Főutca tengely és a kilencvenes években átépült déli-Váci utca közötti „kis utcák” (Só, Szarka, Veres Pálné, Bástya, Fejér György utca) megújítása, továbbá a műemléki védettség alatt álló régészeti emlék: a középkori pesti városfal bemutatása, látogathatósága feltételeinek megteremtése, valamint egyfajta „bohém negyed”, számos művészeti ágakkal és kültéri „kiállító-teremmel” fűszerezett fiatalos városrész kialakítása, amely az Európai Unió pénzügyi támogatásával valósul meg. Európa minden városában létezik művészeti negyed, amely Budapest viszonylatában még hiányzik.

A Déli-Belváros „kis utcái” településszerkezetileg maximálisan alkalmasak a művészeti negyed megvalósításának helyszíneként történő átalakulásra, kulturális és turisztikai értéknövelésre. A projekt közösségi funkciója magában foglalja a középkori pesti városfalat bemutató helyiség felújítását is a Királyi Pál utca 13/b. alatt. A projekt gazdasági funkció erősítését, bővítését szolgáló elemeit üresen álló, leromlott állapotú üzlethelyiségek átalakításával, akadálymentesítésével, energiatakarékossági és városkép-javító célú felújításával tervezzük kialakítani.

A projekt összköltsége 319.626.076.- Ft, melyből az Európai Unió és a Magyar Állam pénzügyi támogatása 233.577.324.- Ft.