A Wekerle Sándor utca megújítása az Apáczai Csere János utca és a Belgrád rakpart közötti szakaszon

A Wekerle Sándor utca és az Apáczai Csere János utca csomópontjánál épült szálloda kivitelezési munkálataihoz kapcsolódóan készült el a Wekerle Sándor utcának az Apáczai Csere János utca és a Belgrád rakpart közé eső szakaszának felújítása. Belváros Önkormányzatának céljai között szerepelt, hogy ezen a szakaszon, ahol korábban nem volt zöldfelület, 3 új fát ültessen a beruházás során. A munkálatok 2023. szeptember 15-én kezdődtek és 2024. január 18-án fejeződtek be.

Megújítási koncepció

A gyalogos városhasználat elveinek megfelelően a korábbi vegyes használatú, de döntően parkolóként működő terület szélesebb járdát és gyalogosan biztonságosabban használható, akadálymentes felületeket kapott. A gyalogos- és gépjárműforgalmat forgalomterelő oszlopokkal választottuk el. A járda síkjában tartott térszín és a kiselemes burkolat a csökkentett gépjárműsebességet, valamint a kényelmes gyalogos kapcsolatok biztosítását célozza.

Zöldfelületek

Az utcaszakaszra 3 új fát ültettünk, figyelemmel a felszín feletti és felszín alatti közművekre. Vízellátásukat öntözőzsákkal oldjuk meg.

Új burkolatok

A forgalmi- és parkolósávok andezit kiskockakő burkolatot kaptak. A Wekerle Sándor utca Duna felé eső szakaszán átépült burkolathoz új felhajtó létesült. Egy mozgáskorlátozott parkolóhelyet is kialakítottunk.

A gyalogosfelületek gránitból készültek, mészkő szegéllyel.

A járdaburkolatokba a vakok és gyengénlátók érdekében taktilis jelzésrendszert építettünk, faragott mészkőelemből, kontrasztos színű kialakítással.

A gyalogos és gépjárműközlekedés felületeit, valamint az épületek csatlakozásait mészkő bordűr választja el.

Új gyalogátkelőhely

A Wekerle Sándor utca és az Apáczai Csere János utca csomópontjának déli oldalán új gyalogos-átkelőhely létesült 3 m-es szélességben, a korábbi jelzőlámpás irányítás megszűnt.

Utcabútorok

A fák törzsét rozsdamentes acélból készült faveremrácsok védik.

A gyalogos és gépjárműközlekedés felületeinek fizikai szétválasztása öntöttvas forgalomterelő oszlopokkal (poller) történt.

Öntöttvas, talpcsavaros kandelábereket telepítettünk az utcaszakaszra, valamint egy meglévő kandeláberen lámpatestet cseréltünk.

Észrevétele, kérdése van?

Amennyiben észrevétele van, kérjük, jelezze a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +36 1 428 0425-ös telefonszámon.