logo
Text Size

Többfunkciós sportközpont épül a Vadász utcában

Kiemelt kormányzati beruházásként jön létre Podmaniczky Frigyes tér szomszédságában, a Vadász utca 30. alatt található ingatlan újraépítésével Budapest új, minden igényt kielégítő kortárs sportközpontja.

 

Jelenleg kerületi uszoda híján a Belvárosban tanuló diákok a Margitszigeten működő Hajós Alfréd uszodába járnak úszásoktatásra Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata ezért az igények felmérését követően egy sportközpont létrehozása mellett döntött.. Alapvető gondolat volt, hogy a létesítmény minden szintjén valódi közösségi épületként szolgálja az odalátogatókat, számos sportágnak helyet adva. A kerületi lakosok, a kerületben dolgozók szabadidős sportolása, pihenése, és egyéb közösségi rendezvények rendezése mellett a környező iskolák testnevelési foglalkozásai számára tér biztosítása is a megfogalmazott célok között szerepel.

Az V. kerületi Molnár utca 9. sz. alatt korábban működött tanuszoda már évtizedekkel ezelőtt bezárt műszaki okok miatt, majd az épületet 2015-ben lebontották. Belváros-Lipótváros Önkormányzata a Vadász utcai sportközpont létrehozásával ezt a több mint húsz éve fennálló a hiányt kívánja pótolni a lakosság elvárásainak megfelelően és a kormány által megfogalmazott célkitűzéssel egyetértve: minden gyermek, még az általános iskola befejezését megelőzően tanulhasson meg úszni, illetve hogy minden budapesti kerület, járás rendelkezzen úszásoktatásra alkalmas fedett létesítménnyel.

A komplexum az alapfunkcióin túl kiemelt figyelmet fordít az egészségmegőrzésre, valamint a felnőttek sportolással és a szabadidő aktív eltöltésével kapcsolatos igényeit is magas szinten kívánja kielégíteni. Belváros-Lipótvárosban jelentős az időskorúak száma és aránya, így természetesen fokozott figyelmet szentelnek az idős emberek életminőségének megőrzésére is.

A létesítmény az elhelyezkedésénél és méreteinél, valamint kis kapacitása miatt is a sportoktatást és a szabadidő sportot, de nem a versenysportot szolgálja. A lényeg, hogy mindenki lehetőséget találjon az aktív szabadidő eltöltésre, itt Belvárosban is. A sportközpont épülete tehát meglehetősen széles rétegeket ér el hiánypótló funkciójával.

Elhelyezkedés

A spotközpont helyszíne a Kiskörúton belül, a Podmaniczky tér és Szabadság tér közvetlen közelében a Vadász utca 30. szám alatt van. A Báthory utca–Hold utca–Nagysándor József utca–Vadász utca tömbben, a Vadász utca nyugati oldalán, a Báthory utca és a Nagysándor József utcák közötti szakaszon található a földszint+kétszintes, bontásra ítélt lakóépület. Ennek a teleknek szabaddá válásával és 100%-os beépítéssel épül fel az új sportközpont.

Az épület baloldali szomszédja (Vadász utca 28.) újonnan épült – földszint+ötszintes – apartman-lakóház. A jobb oldalon (Vadász utca 32.) múlt századforduló környékén épült – földszint+kétszintes – lakóház áll. Az utca nagyon keskeny, szélessége alig haladja meg a 9 métert, illetve légtérarányaiból fakadóan a nap csak korlátozottan süt az épületekre.

A 2020-ban felújított, egyirányú Vadász utca forgalmi iránya megfordult. Megközelíteni a Bank utca felől lehet, elhagyni pedig legközelebb a Báthory utcához érve lehet. A Vadász utcában 20 fából álló fasort is telepítettünk, ezáltal lényegesen változott az utca képe. A meglévő kiemelt szegélyek megszűntek, ezáltal az útpálya szintje majdnem a járda szintjéig megemelkedett, akadálymentessé vált. Bár a gépjárműforgalom az utcában megmaradt, a homlokzattól homlokzatig történő felújítás miatt a közlekedés alapvetően kedvezővé vált a gyalogosforgalom számára is. Kerékpártárolókat a Vadász utca 30. szám alatti épület előtt, illetve a Vadász utca Podmaniczky tér felőli végére helyeztünk ki.

 

Megközelítés

Az épület városban elfoglalt pozíciójából fakadóan szinte mindenfajta közösségi közlekedési eszközzel (metró, villamos, troli, autóbusz) könnyedén megközelíthető, de a meglévő Szabadság téri mélygarázs mellett, az 500 m-es körzetben épülő kerületi mélygarázsok is be tudják fogadni az adott esetben gépkocsival érkezőket.

Zöld-ház

Belváros Önkormányzatának kifejezett szándéka volt már a sportközpont tervezésekor, hogy az épület alacsony energiafelhasználású „zöld-ház” legyen: saját termálkúttal, illetve a tetőre telepített napelem-parkkal, nagyobb zöldfelületekkel is rendelkezzen. Az energiahatékonyság fontos szerepet játszik, az ökológiai lábnyom csökkentése is cél.

A hónapokig tartó fúrási munkálatok után 800 méter mélyen termálvizet találtak, ami fürdőzésre, fűtésre, és vízmelegítésre is alkalmas. Emellett közepes-magas oldott ásványianyag-tartalmú, hidrogén-karbonátos és a vízhozama 400-500 liter/perc-re becsülhető. A víz hőfoka 57-58 Celsius és elképzelhető, hogy gyógyvízzé minősíthetik.

Felépítés

A Vadász utca alig több mint kilenc méter széles, ezért az épületet csak szűk időszakban éri a természetes napfény, emiatt egy különleges megoldással – kettős homlokzattal – tervezték meg az épületet. A homlokzatot három és fél méterrel beljebb tolták. A valódi front elé kifeszített hullámokkal díszített fém-üveg szerkezet egyfelől a kötelező földrengés elleni előírásoknak megfelelő merevséget adja, másfelől az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre. A homlokzat üvegezése a tetősíkon is felfordul, így a természetes fény akadálytalanul tud bejutni e köztes tér segítségével a pincétől a legfelső szintig. A dupla homlokzat jót tesz a ház energiahatékonyságának, szigeteli a zajokat és nem utolsósorban ebben a köztes térrészben többemeletnyi falat lehet majd megmászni.

 

A multifunkciós jelleg miatt a létesítmény kortalanul használható lesz, fitnesztől a falmászáson át az uszodáig.

A földszinten a közösségi terek, a térszín alatt a „vizes sport” és szabadidős funkciók, a földszint felett a „száraz sport” és szabadidős funkciók kapnak helyet az épületben.

A bejárati térsor tulajdonképpen az utcai élet beltéri folytatása, a recepció kontrollja mellett és viszont. Az üzemeltetők és az Önkormányzat között kötendő szerződés garantálhatja a földszinti terület túlnyomó (a közlekedő területeket leszámítva) részének közhasználatú kialakítását. Olyan közösségi tér alakul itt ki, ahol az egymás bevárása mellett, meg lehet ismerni milyen lehetőségek várnak az épületen belül a látogatóra. Az egybenyitható terek a legkülönbözőbb közösségi rendezvények, események megtartására teszik alkalmassá a földszintet: az utcaszinten két rendezvényteremmel alkalmas lesz a sportközpont kisebb koncertek, kiállítások, irodalmi események mellett szalagavató bál, nyugdíjas találkozó és akár esküvő rendezésére is

Vizessport-funkciók: úszómedence, tanmedence, wellness rész, öltözők.

A négypályás úszómedence a biztos úszóknak készül, a galériásan kialakított medence térben, pedig egy 80 cm mély medence segíti majd az úszni nem tudók oktatását. Az úszás mellett egy wellness rész várja a relaxálni vágyókat, szaunával, sókamrával, jakuzzival és termálmedencével.

 

Szárazsport-funkciók: tornaterem, vegyes rendeltetésű termek, fitneszterem, falmászó tér, öltözők, masszázs szoba, szertár.

Kisebb­­-nagyobb terek biztosítanak majd lehetőséget a teremsportok kedvelőinek. A teljes szintet elfoglaló kosárlabdaterem mellett két összenyitható kisebb helyiségben lehet jógázni, aerobik és táncórákat tartani. Az épület legfelső szintjén a kondicionáló termek látogatóit várják a különböző izomzatokat megmozgató speciális gépek, berendezések. A terem egy nyitott belső udvarra néz, ahonnan egy lépcsővel a tetőteraszra is fel lehet jutni, gyönyörködni a panorámába, élvezni a belvárosi tetők barátságos hangulatát.

 

 

  1. Legfrissebb hírek

2020. október végétől érvényes forgalmi rend a Vadász és Nagysándor József utcák környezetében