logo
Text Size

Tájékoztatás a Hild tér rendeltetésszerű használatához szükséges beavatkozások elvégzéséről

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros Önkormányzata a kezdeményezését követő több, mint egyéves fővárosi időhúzás után 2021. október elsejétől átvette a Fővárosi Önkormányzattól a Hild téri játszótér üzemeltetési feladatait. A kerületi vezetés szeretné, ha belvárosiakhoz méltó, az itteni – önkormányzat által kezelt – parkokhoz hasonló rendezett állapotok lennének a Hild téren is, ahol sajnos korábban nem ez volt tapasztalható.

Az üzemeltetés Fővárosi Önkormányzattól való átvételét követően azonnal megkezdte a Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. a tér rendeltetésszerű használatához a legszükségesebb teendők elvégzését a Hild téri játszótéren annak érdekében, hogy mihamarabb minőségi játékteret tudjunk biztosítani az idelátogató gyerekeknek és kísérőiknek: a játszótéren lévő padokat vidám színekkel festetik át, a kerítést és lábazatát karbantartják. Megkezdődik a meglévő zöldfelületek gondozása, újabb növényeket ültetnek el, valamint elvégezik a fák szükség szerinti gallyazását. Átalakítják a balesetveszélyesnek ítélt részeket, kicserélik a homokozóban lévő homokot, megtörténik a játszószerek szabványosítási felülvizsgálata, egy-két új eszközt, valamint egy pingpong asztalt is kihelyeznek. A töredezett járólapokat cserélik, a meglévő falfelületen rajzfelületet alakítanak ki, melyeken szabadon rajzolhatnak a gyerekek.

Hild tér és környéke megújítása

Belváros Önkormányzata több, mint egy évig tartó egyeztetés után 2021. október elsejétől átveszi a Fővárosi Önkormányzattól a Hild tér üzemeltetési feladatait.

Tájékoztatás a vízkiváltási munkálatok miatt megváltozó, ideiglenes forgalmi rendről

Tisztelt Belvárosi Polgár!          

2021  július 15-től a Veres Pálné utca és a Szarka utca csomópontjában zajló útépítési és közműkiváltási munkálatok miatt a környéken ideiglenesen megváltozik a forgalmi rend. A Szarka utca a munkálatok miatt gépjárművel megközelíthetetlenné válik, várhatóan egy hónapra. Parkolni a korábban megszokott rend szerint lehetséges a környéken. A gyalogosforgalom továbbra is biztosított marad a Szarka utcában.

Meghívó lakossági fórumra

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a közterületek élhetőbbé tételére és mindenekelőtt arra törekszik, hogy az V. kerület mindenki számára otthonos, élhető hely legyen. Ennek érdekében 2021 júliusában megkezdi az Arany János utca felújítását a Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti szakaszon.

Tisztelettel meghívjuk Önt és családtagjait a felújításáról szóló lakossági fórumra:

Időpont: 2021. július 1., 16 óra
Helyszín: Aranytíz Kultúrház (1051 Budapest, Arany János utca 10.)

Tájékoztatás az Arany János utca felújítási munkálatairól, a kapcsolódó ideiglenes forgalmi rendről és díjmentes parkolási lehetőségről

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Az Arany János utca a Duna-partot a történelmi Belváros nyüzsgő-forgalmas világán át köti össze a megújult Podmaniczky Frigyes térrel. Számos intézmény működik az utca sűrű, nagyvárosias környezetében, és jelenleg elsősorban a gépjármű-forgalom és a parkolás igényeit szolgálja ki, nagy átmenő forgalmat bonyolít.
Belváros Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a közterületek élhetőbbé tételére, mindig is a környezetbarát megoldásokat, a gyalogos és kerékpáros preferenciájú közlekedést, a forgalmi terhelés csökkentését tartja szem előtt és mindenekelőtt arra törekszik, hogy az V. kerület mindenki számára otthonos, élhető hely legyen, ezért az utca megújítása mellett döntött.

2021. július 5-én kezdődnek meg az Arany János utca felújítási munkálatai, melyek az utca területén található bonyolult közműhelyzet miatt két részre tagolódnak:
Az I. ütem az Arany János utca Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti szakaszát foglalja magába, a II. ütem pedig a Nádor utcától a Podmaniczky térig tartó szakaszt jelenti. Ez utóbbi esetben a kivitelezés várható ideje: 2022.

Ideiglenes forgalmi rend a Hableány emlékmű környezetében

A Dunán balesetet szenvedett Hableány sétahajó áldozataira méltó módon történő megemlékezés érdekében egy emlékmű felállításáról született döntés. Az emlékmű kivitelezésének munkálatai február közepén kezdődtek meg, és várhatóan május elejére befejeződnek. A munkálatok miatt 2021. március 18-tól várhatóan április végéig az alsó rakpart forgalmi rendje ideiglenesen megváltozik, a beavatkozás közelében 30 km/h sebességkorlátozást vezetnek be, illetve az északi irányú forgalmat sávelhúzással a parkolók területén vezetik el, ezért néhány parkolóhelyen megállási tilalom lép életbe, majd a munkálatok későbbi szakaszában a déli irányú forgalmi sávot is elhúzzák. Az ideiglenes forgalomtechnikai változások miatt, kérjük, kísérjék figyelemmel a kihelyezett forgalmi táblákat, ne megszokás szerint közlekedjenek. A forgalmi rend változása miatt a szíves türelmüket és megértésüket kérjük.

Tájékoztató a Váci utca és a Só utca csomópontban történő aszfaltozási munkálatokról

Tájékoztatás ideiglenes forgalmi rend változásról

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros Önkormányzata a Bástya utca 1–11. szám alatti telken közpark kialakításába kezdett január végén. A munkálatok miatt ideiglenes forgalmi rend lépett érvénybe, melyről korábban már tájékoztattuk a környéken élőket. A területet a Só utca felé lehetett gépjárművel elhagyni.
A Fővárosi Önkormányzat kezelésében lévő Váci utca és Só utcai csomópont tönkrement díszburkolatának cseréje ugyan napirenden van, de időközben szükséges a csomópont megerősítése, ezért ismételten változik a hosszú hétvége alatt a környék forgalmi rendje.

Belváros déli részének ideiglenes forgalmi rendje
2021. március 12–15. között

Emlékmű a Hableány sétahajó-baleset áldozatainak

A Hableány sétahajón 2019. május 29-én este 9 óra körül 33 fős dél-koreai turistacsoport és két fős magyar legénység utazott. A sétahajó útját keresztezte egy szállodahajó, amely maga alá gyűrte a Hableányt és az mindössze hét másodperc alatt a Duna fenekére süllyedt. A Hableányt ért ütközést csak heten élték túl. A tragédia Magyarország, Dél-Korea, valamint a világ közvéleményét is megrázta. 

Magyarország Kormánya a Dunán balesetet szenvedett Hableány sétahajó áldozataira méltó módon kíván megemlékezni, ezért egy emlékmű felállításáról, fenntartásáról és üzemeltetésről döntött.

A tragédiát követően a Margit híd pesti hídfőjének déli oldalán egy spontán emlékhely alakult ki. Ezen a területen már eddig is sokan emlékeztek meg az áldozatokról: hozzátartozók, érintettek, és azok az emberek, akik együttérzésüket szerették volna kifejezni. Az emlékmű helyszínéül ezért ezt a kegyeleti terület választották.

A munkálatok során egy alacsony mellvéd tömböt alakítanak ki gránitból, melyre mécseseket, virágokat, koszorúkat lehet majd elhelyezni. Kialakítanak egy magasabb tömböt is, melyen megjelennek az áldozatok nevei. A tér centrumába egy fát ültetnek, ami az életet és a reményt jelképezi, és az emlékhelyre látogatóknak melegben árnyékot is biztosít majd. A fát egy egyszerű pad veszi körül, melyen a látogatók, megemlékezők megpihenhetnek.

A kivitelezési munkálatok február közepén kezdődtek meg, és várhatóan május elejére befejeződnek ideiglenes forgalmi rend bevezetése mellett.

Tájékoztató a Bástya utcai közpark kialakítási tervéről

A Bástya utca 1–11. szám alatti telken közpark kialakítása van tervben, amely magában foglalja a következő funkciókat: közpark, pihenőpark, régészeti bemutató tér, kiállítás, meglévő régészeti emlékek bemutatása, mini tanösvény (városfal, gyilokjáró, a régészet által bemutatásra érdemesnek tartott felszín alatti régészeti emlékek), térszint alatti kiszolgáló helyiségek (porta, akadálymentes mellékhelyiségek, pelenkázó, üzemeltetési és gépészeti tér); valamint a Veres Pálné utca – Szarka utca és Vámház krt. közötti szakaszának – út és járdafejlesztését is.

A lehető legnagyobb mértékű zöldfelület-növelés érdekében a tervek szerint a telken több mint 20 fa és több mint 800 m2 cserje és évelő kerül telepítésre, ezzel a zöldfelület arányát a korábbi 4,5%-ról több mint 50%-ra növelve. Ráadásul mindezen felül a tűzfalakra kifejlett állapotukban akár több mint 600 m2 felületű zöldfal kialakítását tervezzük. 

Tájékoztatás munkálatok befejezéséről, valamint a Vadász utcában és a Nagysándor József utcában 2020. október 16-tól várható végleges forgalmi rendről

Tisztelt Belvárosi Polgár!
2020. október 15-én befejeződik a Vadász utca és a Nagysándor József utca megújítása, ezért ezekben az utcákban kialakul a végleges forgalmi rend.

Október 16-tól, péntektől, a Vadász utcának a felújítással érintett szakasza átjárhatóvá és egyirányúvá válik:  megközelíteni a Bank utca felől, elhagyni pedig leghamarabb a Báthory utcához érve lehet. A Nagysándor József utca a jövőben gyalogos-kerékpáros út lesz.

 

A Báthory utca ideiglenes, a felújítási munkálatok miatt korábban kialakított forgalmi iránya is rövidesen megváltozik: várhatóan október végétől, újra a felújítás előtti forgalmi irányban, azaz a Hold utca felől a Bajcsy-Zsilinszky út felé haladva lehet majd a Báthory utcában közlekedni.

A végleges forgalomtechnikai változások miatt, kérjük, kísérje figyelemmel a kihelyezett forgalmi táblákat, ne megszokás szerint közlekedjen. Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése lenne, kérjük, jelezze a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen.
Köszönjük a felújítás alatti szíves türelmét. Reméljük, hogy az újabb közterület-szépítéssel az Ön megelégedésére is szolgálunk.

Budapest, 2020. október 14.
Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.

Meghívó lakossági fórumra

Tisztelt Belvárosi Polgár!

 A Fontana ház részleges bontási és építési munkái kapcsán az építtető Müller Drogéria Magyarország Bt. 2020. október 1-én, csütörtökön, 16 órai kezdettel lakossági fórum keretében tájékoztatást tart, amelyre szeretettel várják a kerületben élőket.

A rendezvény helyszíne: Gerbeaud Cukrászda (cím: Budapest, Vörösmarty tér, bejárat a Dorottya utca felől).

Vigyázunk egymás egészségére, ezért a részvétel regisztrációhoz kötött és a résztvevők száma korlátozott. Részvételi szándékukat jelezhetik a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen, nevük és lakcímük megadásával, vagy hétköznaponként 10-11 óra között a +36 1 411 2508 telefonszámon. A regisztráció során az érvényben lévő előírásokra tekintettel, koronavírussal kapcsolatos nyilatkozatot szükséges tenni.

 A beruházó célja, hogy a fórumon tájékoztassák Önöket a fejlesztésről, illetve a fenti e-mail-címre, 2020. szeptember 29-ig előzetesen megküldött kérdéseiket is megválaszolják. Remélik, hogy a tájékoztatóval megalapozzák a jövőbeli sikeres együttműködésüket a kerület lakosságával és Belváros Önkormányzatával, amelynek eredményeként a Belvárost egy impozáns épülettel teszik még vonzóbbá.

Budapest, 2020. szeptember 24.
Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.

Tájékoztatás a biztonságos és felelős közlekedés érdekében tett intézkedésekről

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros Önkormányzata elkötelezett Belváros forgalomcsillapítása mellett annak érdekében, hogy az itt élők számára otthonos, élhető lakókörnyezetet tudjon biztosítani. A biztonságos és felelős közlekedés érdekében Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester levélben fordult a kerékpáros és robogós futárcégek vezetőihez.

A kerékpáros és robogós közlekedés során is elengedhetetlen, hogy figyeljünk egymás és különösképpen a gyalogosok biztonságára – hangsúlyozta Facebook-bejegyzésében: 

A BIZTONSÁGOS, FELELŐS KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSÉRT ???‍♀️ Mindannyian tudják rólam, hogy elkötelezett vagyok a Belváros...

Közzétette: Szentgyörgyvölgyi Péter – 2020. október 2., péntek

Örömömre szolgál, ha a kerületünkbe látogatók autó helyett kerékpárral vagy robogóval érkeznek, de a biztonság, az egészség és a testi épség védelme mindenek feletti – írta levelében Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere. A közlekedés során is elengedhetetlen, hogy figyeljünk egymás és különösképpen a gyalogosok biztonságára. A polgármester levelében kitért arra: a futárcégek vezetőinek felelőssége különösen jelentős a szemléletformálásban, hiszen munkatársaik meghatározó szereplői a közlekedésnek, így sokat tehetnek azzal, ha a futárok figyelmét rendszeresen felhívják a KRESZ szabályainak betartására.

Szentgyörgyvölgyi Péter kezdeményezte azt is, hogy minden futárcég a saját csomagszállító dobozain és táskáin jól láthatóan, három oldalon tüntessen fel egy egyedi azonosító jelet vagy számot, a cégre jellemző azonosító jel/szám kidolgozása céljából pedig vegye fel a kapcsolatot a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft. munkatársaival. Az azonosítószámmal rendelkező futárok vélhetően szabálykövetően közlekednek majd a kerületben.

Belváros vezetése fontosnak tartja azt is, hogy a társadalmi felelősségvállalás értelmében a futárcégek a gyors kiszállítás mellett a biztonságot is szem előtt tartsák. Ezen elvek mentén szabályozta a kerület helyi rendeletben elsőként az országban az elszaporodott, sokszor balesetveszélyesen haladó segwayek és egyéb, motoros meghajtású, a KRESZ által „nem ismert” közlekedési eszközök V. kerületi jelenlétét is.

A témában eddig az alábbi sajtóhírek jelentek meg:

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros-Lipótváros Önkormányzata és a Fővárosi Önkormányzat együttműködésében augusztus 15. óta zajlik az V. kerület átmenő forgalom alóli tehermentesítését célzó intézkedések társadalmi egyeztetése.

Több tér- és utcafelújítás történt a kerületben az elmúlt években, és a forgalmi rend is úgy változott, hogy a városrészt ma már sokkal kevésbé uralják az autók, mint korábban. Ez az átalakulás egy olyan folyamat, ami még nem zárult le. A közelmúltban is történtek olyan változtatások, illetve most is folyamatban vannak olyan fejlesztések, amelyek tovább csökkenthetik a kerület átmenőforgalmát, és erősítik a városrész gyalogos- és kerékpárosbarát jellegét.

Mondja el véleményét Ön is az alábbi linkre kattintva: https://kozossegitervezes.budapest.hu/dialogs/lipotvaros

A kérdőív kitöltési határideje szeptember 30.

Budapest, 2020. augusztus 25.

Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.

  1. Legfrissebb hírek

2020. október végétől érvényes forgalmi rend a Vadász és Nagysándor József utcák környezetében