logo
Betűméret

A Vadász utca és Nagysándor József utca megújítása

Belváros Önkormányzata újabb közterület megújításához kezd: „A Vadász utca és Nagysándor József utca megújítása” című beruházás során a Vadász utcának a Bank utca és Báthory utca közötti szakasza, illetve a Nagysándor József utca teljes hosszában, faltól falig megújul. Az említett utcákban a közműfelújításokat az elmúlt időszakban elvégeztettük, ezért lehetőségünk van a felszín rövidebb ideig tartó rendezésére, megújítására. A munkálatok 2019. október közepén kezdődtek meg.

 

Felújítás előtti állapot, jelenlegi helyzet

A Vadász utca a Báthory utca felől a Podmaniczky tér felé egyirányú, jobb oldalon – a kapubehajtók kivételével – teljes hosszon párhuzamos megállás, parkolás engedélyezett. Az elöregedett aszfaltburkolat töredezett, több eltérő korú és anyagú mozaikból áll össze mind az úttesten, mind a járdán.

Az utcabútorok pollerekre, közlekedési táblákra, felszíni tűzcsapokra és hulladékgyűjtőkre korlátozódnak. Fa, növénykazetta, dézsás növény, kerékpártároló vagy pad nem található az utcában.

A Nagysándor József utcában a Bajcsy Zsilinszky út felől a Hold utcáig egyirányú gépjárműforgalom mellett a kétirányú kerékpáros közlekedés engedélyezett. Az utca teljes hosszán, mindkét oldalon megállási tilalom van érvényben.

A természetes kőszegélyek szinte mindenhol megsüllyedtek, az aszfaltburkolat repedezett, pollerek, közlekedési táblák, felszíni tűzcsapok szabdalják itt is az utcaképet. Fa, növénykazetta, dézsás növény, kerékpártároló vagy pad ebben az utcában sem található.

A felújítás főbb jellemzői – tervezett pályaszerkezet

Az utcák átépítése során a gyalogos és vegyes forgalmú felületeket természetes kőburkolatból építjük át, a gépjárműforgalmi felületek egységes felületű gránit kőburkolatot kapnak. A meglévő kiemelt szegélyek megszűnnek, ami az útpálya 8–12 cm-rel történő megemelését teszi szükségessé, ezáltal az útpálya szintje majdnem a járda szintjéig megemelkedik, akadálymentessé válik.

A járda, valamint útpálya burkolatának elválasztása a Nagysándor József utcában csak a mélygarázsig készül 2 cm-es kiemelt gránit kőszegéllyel. A járdaburkolatokba a vakok és gyengén látók számára taktilis jelzésrendszert építünk.

 

Zöldfelületek, utcabútorok

A Vadász utcában fasort telepítünk, ezáltal lényegesen változik az utca képe. A menetirány szerint baloldalra 20 várostűrő fából álló fasor (teherbíró faveremráccsal, a felszín alatti részén gyökérterelő lemez beépítésével), jelentősen javítja majd az utca hangulatát és klímáját. Az összes faverem automata gyökérzónás faöntöző berendezést kap. A fasor egyedeit azonos méretű és sorfa minőségű, előnevelt faegyedekből válogatjuk össze. A fákat hármas csoportban veszik majd körül pollerek, hogy az autók esetleges rátolatásától védjék.

A Nagysándor József utca szűkössége és közművekkel való telítettsége nem teszi lehetővé ültetett fa telepítését, ezért 5 planténeres fát helyezünk ki. Összesen 4 pad lesz az utcában.

 

Közlekedés

A közlekedés iránya megfordul a Vadász utcában. Megközelíteni majd a Podmaniczky tér felől lehet, elhagyni pedig a Báthory utca felé haladva lesz lehetséges.

A tervezett fasor vonalában párhuzamos parkolóhelyet alakítunk ki, melyek közül 6 mozgássérült parkolóhely lesz.

Kerékpártárolókat a Vadász utca 30. szám alatti épület előtt, illetve a Vadász utca Podmaniczky tér felőli végére helyezünk ki.

 

A Nagysándor József utca Vadász utca–Hold utca közötti szakaszának hálózati szerepe nincs, kapubehajtók ezen a szakaszon nem találhatók, ezért itt a gépjárműforgalom megszűnik, ezáltal gyalogos-kerékpáros övezet alakul itt ki, csak ideiglenes behajtásra lesz lehetőség.

 

  1. Legfrissebb hírek

2020. május 11-től hatályos ideiglenes forgalmi rend a Vadász és Nagysándor József utcák környezetében