Tájékoztatás az Egyetem tér megújítási munkálatairól és a környék ideiglenes forgalmi változásairól

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros Önkormányzata folytatja az utóbbi években megkezdett jelentős zöldterületi fejlesztéseit az élhetőbb belvárosi környezet megteremtésének elősegítése érdekében.

Az Egyetem tér épületekkel szorosan körülvett, teljes egészében burkolt terület, nyaranta túlmelegszik, ezért felmerült az igény a zöldfelületi arány további növelésére, újabb fák ültetésére.

A munkálatok 2024. július elsején kezdőnek és várhatóan 2025 tavaszáig tartanak.

Milyen lesz a megújuló Egyetem tér?

A cél a zöldfelület növelése: 21 db új fát telepítünk, melyekből 3 db extra nagy méretű lesz. Az új fáknak köszönhetően a hőszigethatás csökken, jelentősen nő a párolgó- és az árnyékolt felület. Telepítünk egy új ivókutat, valamint az üvegkockák világítása megújul. A „Sajt-szökőkutat” áthelyezzük a Henszlmann utca torkolatába.

Ideiglenes forgalomtechnika

A Szerb utcai csomópont és a Henszlmann Imre utca közötti gázvezeték-kiváltási munkák miatt 2024. július 1-től nem lehetséges az Egyetem téren az áthajtás, várhatóan novemberig.

A Károlyi utca kétirányúvá válik, de csak az építési forgalom számára.

A 15-ös autóbusz terelt útvonalon közlekedik:

Kálvin tér–Múzeum körút–Károly körút–Deák tér–Erzsébet tér.

A Belvárosi Zöldjárat terelt útvonala a déli Belvárosban:

Veres Pálné utca–Vámház körút–Fővám tér–Belgrád rakpart–Havas utca–Molnár utca–Irányi utca–Ferenciek tere.

Magánberuházás miatt várhatóan 2024. június 24-től lezárják a Magyar utcát a Ferency István u. és a Reáltanoda u. között. A Ferenczy I. utcában kialakított munkaterület mellett sávelhúzással lehet haladni.

Köszönjük a türelmet!

A Belvárosban élők nyugalmát elsődlegesnek tekintve mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fejlesztéssel járó környezetterhelést a lehető legkisebb mértékre csökkentsük. A munkálatok ideje alatt szíves türelmét és megértését kérjük. Amennyiben a beruházással kapcsolatban észrevétele van, kérjük, jelezze a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +36 1 428 0425-ös telefonszámon.

Budapest, 2024. június 18.                                                   Tisztelettel: Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.