Akadálymentes és klímatudatos az Arany János utca

Fogyatékkal élő gyermekek és sportolók vettek részt azon a 2023. szeptember 13-án tartott bejáráson, ahol az Arany János utca akadálymentes felújítását tekintették meg közösen. Az eseményen részt vett Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere, Balogh-Madár Emese alpolgármester, Tóth Sándor, a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft. ügyvezetője, Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító Általános Iskola igazgatója, öt kerekesszékes diák és egy segítő tanár, valamint a Belvárosban élő ifj. Becsey János paralimpikon, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének tagja.

Nyáron adta át Belváros Önkormányzata hazánk első klímatudatos utcáját, ahol az akadálymentességen túl a zöld és kék szemlélet is megvalósult. Szentgyörgyvölgyi Péter kiemelte: az utca megújítása során mindenhol ügyeltek az akadálymentességre: kiszélesítettük a járdát, egy szintbe hoztuk az útpályával, ezáltal maradéktalanul megteremtettük az akadálymentes és biztonságos közlekedés feltételeit – mondta el Belváros polgármestere. A vakok és gyengénlátók számára itt is taktilis jelzéssel alakítottuk ki az Arany János utca egészét. Fő szempontunk volt most is, hogy a békés egymás mellett élés jegyében a közlekedés minden résztvevőjének igényeire tekintettel valósítsuk meg a fejlesztéseinket.

Kétoldali, közel 100 fából álló fasort telepítettünk az Arany János utca Széchenyi utca és Podmaniczky térig futó tengelyén. Zöld buszvárót is kialakítottunk, több mint 50 kerékpár elhelyezésére alkalmas támaszokat helyeztünk ki, víztakarékos öntözőrendszert telepítettünk és a csapvíz megőrzése érdekében ciszternával és fúrt kút segítségével oldjuk meg az öntözést. Belváros polgármestere arra is felhívta a figyelmet, hogy a most átadott, felújított Hild tér is teljesen akadálymentesített, a mozgáskorlátozottak, a látás- és hallássérültek számára is könnyen használható játszószerek vannak elhelyezve, valamint az autista gyermekek számára a zavaró ingereket egyszerű, de érdekes formavilágok alkalmazásával csökkentették.

Locsmándi Alajos, a Mozgásjavító Általános Iskola igazgatója az esemény végén elmondta: hatalmas élmény volt végigsétálni a gyönyörűen felújított Arany János utcán. Megtapasztalhattuk azt, hogy valamennyi mozgáskorlátozottsággal élő személy tényleg akadálymentesen tud végighaladni, és mindezek mellett azt is láthattuk, hogy a környezettudatosság is megjelenik. A gyerekek is élvezték a sétát, mint mondták, lényegesen könnyebb volt itt közlekedni, mint a felújítást megelőzően.

2023.szeptember 26.

Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.