Munkálatokba kezdett az Erzsébet téren a Fővárosi Csatornázási Művek

Az Erzsébet tér 6. szám előtt történt csatornabeszakadás miatt idén januárjában hibaelhárítási munkát végzett a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM). Szükségessé vált a közcsatorna béleléssel történő megerősítése a József Attila utca és Harmincad utca közötti szakaszon. A munkálatokat június 5-én kezdte meg a Fővárosi Önkormányzat közműszolgáltató cége.

A kerület számos pontján korábban váratlan útfelbontással és forgalomtereléssel kellett szembesülniük a belvárosiaknak, miután a fővárosi cégek vélhetően sok esetben nem tervezett módon és tájékoztatás nélkül láttak munkához. A folyamatos karbantartás fontosságára hívta fel néhány hónapja a fővárosi vezetők figyelmét Szentgyörgyvölgyi Péter. Belváros polgármestere a közműcégek által végzett munkálatok ütemezhetőségét kérte, mely rendszeres karbantartási munkálatokat feltételez. A belvárosiak előzetes tájékoztatása pedig mindennél fontosabb.

A Fővárosi Csatornázási Művek egy korábbi hiba, útpályabeszakadás utáni javítás és komplex munkavégzés keretében most munkagödröt nyit az Erzsébet tér 5. szám előtt: elsőként a Harmincad utca irányába készül el csatorna-megerősítés, majd azt követően a József Attila utca felé. Az első ütem ideje alatt a Fővárosi Csatornázási Művek munkavégzése ugyan nem zavarja a közúti forgalmat és buszközlekedést, de a parkolási lehetőség megszűnik a szakaszon. A második ütemben - várhatóan június második felétől - kezdődik a csatorna-megerősítés a József Attila utca felé, akkor már teljes útzárra és buszterelésre kell számítaniuk a belvárosiaknak és az erre közlekedőknek. Ezt követően kezdődik meg a felszín rendezése és az útpálya gránit burkolatának helyreállítása.

Változik a forgalmi rend

A tervezett felszíni kialakítás során az utca funkciója változatlan, a forgalomtechnikai kialakítás is a jelenlegi forgalmi rendnek megfelelő marad. Az Erzsébet teret keresztező gyalogos-átkelőhely és a kerékpáros-átvezetés burkolati jeleit eltérő színű kőből alakítják ki. Várhatóan június második felétől az Erzsébet téri útpálya Harmincad utca és József Attila utca közötti szakaszát a gépjárműforgalom elől le kell zárni. A Bécsi utcán érkező gépjármű forgalom a Harmincad utcai csomópontban az Erzsébet tér déli oldali útpályáján keresztül a Károly körút felé haladhat csak tovább. A védett övezetben lakók a Harmincad utca-József nádor tér útvonalat is használhatja a József Attila utca irányába. A munkaterületen a kerékpárosok sem hajthatnak majd át, azonban a gyalogosközlekedés megengedett.

Buszközlekedés

A 15-ös autóbuszok terelt útvonalon közlekednek: Kálvin tér-Múzeum körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Podmaniczky Frigyes tér-Bank utca-Hold utca érintésével. A terelt útvonalon, az alábbi megállóhelyeken állnak meg az autóbuszok:

  • Kálvin tér (Múzeum utca), 9-es jelű autóbusz megállóhelye
  • Astoria, villamosmegállóhely, 9-es jelű autóbusz megállóhelye
  • Deák Ferenc tér (Király utca), 9-es jelű autóbusz megállóhelye
  • Szent István-bazilika, 9-es jelű autóbusz megállóhelye
  • Arany János utca, 9-es jelű autóbusz megállóhelye

A 16-os és 216-os autóbuszok az Erzsébet téri végállomás helyett a József Attila utcában, a Bajcsy-Zsilinszky úti csomópont előtt található 105-ös és 178-as autóbuszok megállóhelyén állnak meg. Innen az autóbuszok a Bajcsy-Zsilinszky úton haladnak tovább a Révay közi csomópontig, ahol visszafordulnak a József Attila utca irányába. A járműre fel- és leszállni a József Attila utcában, a 105-ös és 178-as jelű autóbuszok megállóhelyén lehet.

A 916 és 990-os jelű éjszaki autóbuszok a Széll Kálmán tér irányába szintén terelt útvonalon közlekednek, az Erzsébet téren található megállóhely helyett a József Attila utcában, a 105-ös és 178-as autóbuszok megállóhelyén állnak meg. A közúti és a buszközlekedés ezen a szakaszon várhatóan 2023 őszén indulhat meg.