Óvjuk együtt az innovatív módszerrel elültetett belvárosi fákat!

 

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Belváros Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet a környezetminőség javítását szolgáló intézkedésekre, kiemelten a közterületek zöldítésére és a fenntartható fejlődésre. A kerület mindent megtesz annak érdekében, hogy a közterületi fejlesztések során az esztétikus, környezetbarát, és természetes kőburkolatok használata mellett a zöldfelületek minél átfogóbb megújítását is megvalósítsa.

Faültetés innovatív módszerrel

Az Arany János utcában, a Szomory Dezső téren és a déli Váci utcában a talajkapcsolatos fákat az úgynevezett Stockholm Faültetési Rendszer (SFR) használatával telepítik, mesterséges váztalajba. A módszert a burkolt városi környezetben történő fatelepítés és a fák életképességének javítása érdekében fejlesztették ki. A mesterséges váztalaj kőzúzalék és termőtalaj keveréke, amely a fák teljes élettartama alatt biztosítja a gyökerek számára nélkülözhetetlen oxigén-, víz- és tápanyag-ellátottságot. A váztalaj résein keresztül az esővíz behatolhat a fák gyökérzónájába, ott eltárolódik, így csökkentve a fák öntözési igényét is. Egy hagyományos ültetésű fa mindössze 2 m² felületről kap vizet, míg az innovatív módszer segítségével elültetett fák egyenként 30-40 m²-ről.

Miért ne öntsük a felmosóvizet a közterületi csatornába vagy a fák törzséhez?

A csapadékvízgyűjtő csatornák a felszínről érkező vizet az innovatív módszerrel ültetett fák gyökeréhez vezetik, így a beleöntött felmosó-, takarító vizeket is. A mosószerek antibakteriális hatásúak, ezért a fa gyökeréhez jutva elpusztítják a talajéletet, a fák finom hajszálgyökereit, ezáltal a fák élettartama csökken, akár teljes pusztulásukhoz is vezet. Kérjük, hogy ezért soha ne öntse a takarítóvizet a járdára, a közterületi folyókákba vagy a fák tövéhez! A fák a változó klimatikus viszonyok között csak akkor tudják élhetővé tenni a várost, ha tiszta vizet kapnak.

Vállaljunk közösen felelősséget az elültetett fákért!

Belváros Önkormányzata a környezetvédelemben élen járva a téli síkosságmentesítéshez a környezetre, zöldfelületekre rendkívüli mértékben káros nátrium klorid (más néven konyhasó) helyett évek óta környezetbarát, biológiailag lebomló síkosságmentesítőt használ, ezt javasolja minden társasháznak is.

Egy automatikus mozdulattal az utcákon eldobott, vagy a folyókába dobott cigarettacsikkek a tűzveszélyességük mellett szintén rendkívül szennyezők a környezetre nézve. Egyetlen eldobott csikk nagyjából ezer liter vizet is képes beszennyezni, ami közvetlenül eljuthat a fák gyökeréhez is.

Belvárosi rendelet a zöldfelületek védelme érdekében

Belváros 3/2019. (II.01.) önkormányzati rendeletének 5.§-a rendelkezik a zöldterületek, zöldfelületek rendeltetéstől eltérő használatáról. A rendelet értelmében 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható az, aki a közterületen lévő növényzet (fák, cserjék, virágok) tövébe, valamint a gyepre vegyszeres vagy szennyezett folyadékot önt.

Észrevétele, kérdése van?

Kérjük, jelezze a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +36 1 428 0425-ös telefonszámon.

Budapest, 2023. március 29.                                               

Tisztelettel: Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.