Újabb szakasszal bővül a főváros távfűtési rendszere a Belvárosban, emiatt változik a forgalmi rend a Honvéd utca környékén

A Budapesti Közművek keretében önálló szakmai tevékenységet folytató FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió - részben uniós forrású beruházás keretében - távhővezetéket épít a Honvéd utcában, így a jövőben még több belvárosi lakoshoz és intézményhez jut el a környezetbarát, korszerű távhőszolgáltatás.

Jelenleg Budapest épületeinek hőellátása nagyrészt helyi, földgázzal üzemelő hőtermelő berendezésekkel történik, ami a levegő szennyezettségi szintjét jelentősen növeli. A fővárosi távfűtési hálózat bővítésével, és az új fogyasztók távhőrendszerbe kapcsolásával jelentősen javítható mind Budapest, mind kiemelten a belvárosi területek levegőminősége. A távfűtés ugyanis - szemben a legtöbb fűtési megoldással - a sűrűn lakott városrészekben semmilyen helyi égéstermék-kibocsátással nem jár, valamint nagyságrendekkel hatékonyabb, mint az elavult helyi hőtermelés, ezért a távfűtés a sűrűn lakott városrészek életminősége szempontjából különösen előnyös. A szeptember közepén kezdődött építési munkálatokkal párhuzamosan a FŐTÁV folyamatosan keresi fel a távfűtésbe bekapcsolható nagyobb intézményeket, társasházakat, és ügyfélszolgálati elérhetőségein is várja a leendő új ügyfelek jelentkezését.

A budapesti távhőrendszerek már ma is évente csaknem 230 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg, azonban a BKM FŐTÁV Távhőszolgáltatási Divízió folyamatban lévő és tervezett távvezetéki és hőforrás-oldali fejlesztéseinek hosszú távú eredményeként akár évi 400 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás megtakarítása is elérhető. Emellett a fejlesztések csökkentik a helyi szennyezőanyag-kibocsátást is.

Forgalmi változások:

A távhőellátáshoz szükséges csővezeték-fektetési munkálatok miatt októbertől forgalmi változások lépnek életbe az alábbiak szerint:

Honvéd utca:

  • A Markó utca és a Stollár Béla utca között 2022. október 5-től: részleges útlezárás, a páros oldali forgalmi sáv fenntartásával.
  • A Balaton utca és a Szent István körút között október 17-től: teljes útlezárás.
  • A Stollár Béla és a Balaton utca között október 31-től: teljes útlezárás.

Szemere utca:

  • A Szent István körút és a Markó utca között 2022. október 17-től: kétirányú forgalmi rend lép életbe.

A munkálatok alatt 2022. október 17-től a Honvéd utcán a Szent István körút és a Markó utca között mindkét oldalon, a Szemere utcában a Szent István körút és a Stollár Béla utca között a páratlan oldalon, valamint a Honvéd tér két végén pár méteres területen megszűnik a parkolási lehetőség.

Változás a közösségi közlekedésben:

A 15 és a 115-ös autóbuszok ideiglenes útvonalon közlekednek 2022. október 17-től:

  • A Honvéd utcai megállóhely ideiglenesen átkerül a Szent István körútra, a MOL Bubi állomás mellé.
  • A Szent István körút és Stollár Béla utca között a buszok a Szemere utcán közlekednek

A munkálatok előre haladtával a kivitelező cég munkatársai folyamatosan töltik vissza az árkokat és végzik a helyreállítási munkákat, hogy az érintett szakaszokat mihamarabb visszaadják a forgalom és a lakóközösség számára. Az első – Stollár Béla – Markó utca közötti – szakaszt várhatóan már november közepén birtokba vehetik a gépjárművel közlekedők.

Az ideiglenesen megszűnő parkolóhelyek helyett a FŐTÁV a környéken élő, érvényes kerületi várakozási engedéllyel rendelkező kerületi lakosok részére a Szabadság téri mélygarázsban nyújt ingyenes parkolási lehetőséget. A jogosultak erre vonatkozó igényüket a Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.-nél a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen jelezhetik rendszámuk, címük és telefonszámuk megadásával.