Tájékoztatás az Arany János utca felújítási munkálatairól, a kapcsolódó ideiglenes forgalmi rendről és díjmentes parkolási lehetőségről

Tisztelt Belvárosi Polgár!

Az Arany János utca a Duna-partot a történelmi Belváros nyüzsgő-forgalmas világán át köti össze a megújult Podmaniczky Frigyes térrel. Számos intézmény működik az utca sűrű, nagyvárosias környezetében, és jelenleg elsősorban a gépjármű-forgalom és a parkolás igényeit szolgálja ki, nagy átmenő forgalmat bonyolít.
Belváros Önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a közterületek élhetőbbé tételére, mindig is a környezetbarát megoldásokat, a gyalogos és kerékpáros preferenciájú közlekedést, a forgalmi terhelés csökkentését tartja szem előtt és mindenekelőtt arra törekszik, hogy az V. kerület mindenki számára otthonos, élhető hely legyen, ezért az utca megújítása mellett döntött.

2021. július 5-én kezdődnek meg az Arany János utca felújítási munkálatai, melyek az utca területén található bonyolult közműhelyzet miatt két részre tagolódnak:
Az I. ütem az Arany János utca Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti szakaszát foglalja magába, a II. ütem pedig a Nádor utcától a Podmaniczky térig tartó szakaszt jelenti. Ez utóbbi esetben a kivitelezés várható ideje: 2022.

Milyen lesz a megújuló Arany János utca?
Elsődleges cél az utcában a zöldfelület és a növénytömeg növelése, a gyalogosforgalom elsőbbségének elősegítése, a közösségi jelleg erősítése: 34 db várostűrő fát, illetve 8 db többtörzsű bokorfát ültetünk. A fásításon kívül 11 db nagyméretű zöldkazettát építünk ki 162 m² összterülettel. Az útpálya mindenhol a járda szintjébe emelkedik, marad az állandó, bár csökkentett sebességű autósforgalom és szélesebb lesz a járda. Több helyen új kerékpártámaszokat és padokat is kihelyezünk.

Ideiglenes forgalmi rend 2021. július 5-től
A munkálatok I. üteme alatt a környék forgalmi rendje megváltozik. Az ideiglenesen megszűnő parkolóhelyek pótlása érdekében az alábbi parkolást könnyítő intézkedések megtételéről döntött Belváros Önkormányzata:

A Széchenyi rakpart és a Tüköry utca közötti szakaszon ideiglenesen megszűnik a parkolási lehetőség. Kizárólag a környéken élő, lakcímkártyával és érvényes lakossági várakozási engedéllyel rendelkező V. kerületi lakosok számára lehetőség van a díjmentes parkolásra az Arany János utca 6–8. számú épület előtti teresedésben. Ide behajtani az Akadémia utáról lehet, a parkoló elhagyása pedig a Tüköry utcán át keresztül lehetséges. A Tüköry utca, valamint az Arany János utca a Nádor utca és a Tüköry utca közötti szakaszon zsákutcává válik.

A gyalogosforgalom, a kapubehajtók, belső parkolók, gazdasági bejáratok megközelítése biztosított marad.
Az ideiglenes forgalomtechnikai változások miatt, kérjük, kísérje figyelemmel a kihelyezett forgalmi táblákat, ne megszokás szerint közlekedjen.

Az Arany János utca várható ideiglenes forgalmi rendje 2021. július 5-től.

Köszönjük a türelmüket!

Minden közterület-fejlesztés átmeneti kellemetlenségekkel jár, egyszerre kell tekintettel lenni az itt élőkre és dolgozókra, a gyalogosan, kerékpárral, gépjárművel közlekedőkre, illetve az építési forgalmat is be kell illeszteni a felújítással érintett terület amúgy is fokozottan terhelt életébe, mindemellett a kivitelezési határidőket is szükséges betartani. Mindazonáltal a Belvárosban élők nyugalmát elsődlegesnek tekintve mindent megteszünk annak érdekében, hogy a fejlesztéssel járó környezetterhelést a lehető legkisebb mértékre csökkentsük.

A munkálatok ideje alatt szíves türelmét és megértését kérjük. Bízunk benne, hogy az újabb közterület-szépítéssel az Ön és családja megelégedésére is szolgálunk.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése lenne, kérjük, jelezze részünkre a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a +36 1 428 0425-ös telefonszámon.

Budapest, 2021. június

 

Tisztelettel:

Belváros-Lipótváros Városfejlesztő Kft.