Emlékmű a Hableány sétahajó-baleset áldozatainak

A Hableány sétahajón 2019. május 29-én este 9 óra körül 33 fős dél-koreai turistacsoport és két fős magyar legénység utazott. A sétahajó útját keresztezte egy szállodahajó, amely maga alá gyűrte a Hableányt és az mindössze hét másodperc alatt a Duna fenekére süllyedt. A Hableányt ért ütközést csak heten élték túl. A tragédia Magyarország, Dél-Korea, valamint a világ közvéleményét is megrázta. 

Magyarország Kormánya a Dunán balesetet szenvedett Hableány sétahajó áldozataira méltó módon kíván megemlékezni, ezért egy emlékmű felállításáról, fenntartásáról és üzemeltetésről döntött.

A tragédiát követően a Margit híd pesti hídfőjének déli oldalán egy spontán emlékhely alakult ki. Ezen a területen már eddig is sokan emlékeztek meg az áldozatokról: hozzátartozók, érintettek, és azok az emberek, akik együttérzésüket szerették volna kifejezni. Az emlékmű helyszínéül ezért ezt a kegyeleti terület választották.

A munkálatok során egy alacsony mellvéd tömböt alakítanak ki gránitból, melyre mécseseket, virágokat, koszorúkat lehet majd elhelyezni. Kialakítanak egy magasabb tömböt is, melyen megjelennek az áldozatok nevei. A tér centrumába egy fát ültetnek, ami az életet és a reményt jelképezi, és az emlékhelyre látogatóknak melegben árnyékot is biztosít majd. A fát egy egyszerű pad veszi körül, melyen a látogatók, megemlékezők megpihenhetnek.

A kivitelezési munkálatok február közepén kezdődtek meg, és várhatóan május elejére befejeződnek ideiglenes forgalmi rend bevezetése mellett.