Északi Lipótváros megújítása

Az Európai Unió pénzügyi támogatásával számos frekventált lipótvárosi területet újítottunk meg; a Széchenyi rakpartot, a Falk Miksa utcát, a környékbeli kis utcákat, illetve az Olimpia parkot, amely Észak-Lipótváros gyöngyszeme lett. A beruházásnak köszönhetően az elmúlt hónapokban közel 30 ezer négyzetméternyi területet újítottunk meg az Északi Lipótvárosban: ebből 8500 négyzetméter járda, 1350 négyzetméter zöldfelület és közel 20 ezer nyégyzetméter útfelület. A munkálatoknak köszönhetően több mint 500 parkoló áll a lakosok rendelkezésére.

Az Olimpia Parkban igazi közösségi teret, egy körbekerített pihenőparkot hoztunk létre, játszótérrel, kültéri sportpályával és kutyafuttatóval. A park északi oldalán pihenésre van lehetőség, a déli oldalt pedig azok vehetik birtokba, akik az aktív kikapcsolódást szeretik jobban. A park középső részén felújítottuk az Olimpia emlékművet és felállítottunk egy budai oldalról is jól látható, éjszaka kivilágított Szimbólum szobrot. A parkot teljes egészében akadálymentesen alakítottuk ki, a legnagyobb tervezett lejtés sem haladja meg az 5%-ot. A parkot virágzó cserjék, egynyári és évelő ágyások veszik körbe és teszik barátságos kertté, amit a helyi lakosok saját kertjüknek érezhetnek. A park rekonstrukciója során 46 új fát is ültettünk.

A park déli sarkában helyezkedik el a több mint kétezer négyzetméteres játszótér, amelyen számos új, modern játék várja a környékbeli gyermekeket és szüleiket, többek között egy hadihajó is. Ez egy kombinált mászóka rendszer, csúszdával, kötél létrákkal, kötélhidakkal. A hadihajó a Maros hadihajó alapján készült, amelynek történetével a játszótérre kihelyezett információs tábla segítségével ismerkedhetnek meg a gyermekek. A Maros hajó az Osztrák Magyar Monarchia hadihajója volt, akkoriban a világ legmodernebb hadihajói közé tartozott.

A labdajátékok kedvelőinek pedig egy sportpályát létesítettünk, az új vizes blokkok mellett pelenkázót is építettünk, gondolva a kisgyermekes anyukákra. Az új játszótér akadálymentes és burkolatai lehetővé teszik a fogyatékkal élőknek is a használatot, valamint egyes játszótéri elemek alkalmasak mozgássérült gyermekek számára is.

A játszótér további érdekessége, hogy felületét újrahasznosított, darált gumiból készült egyedi borítással fedtük be. A környezetbarát technológiának köszönhetően a játszótér nem csak izgalmasabbá, hanem sokkal biztonságosabbá is vált. A játszótér délnyugati sarkában a gyermekek környezettudatosságra nevelése érdekében egy szelektív hulladékgyűjtő játékszigetet alakítottunk ki. Az itt elhelyezett információs tábla és a színes hulladékgyűjtők segítenek a gyermekeknek a játékos ismeretterjesztésben is.

A közel 12 ezer négyzetméteres Olimpia park déli részén található az új szabadtéri sportpálya, amely a korábbi, leromlott állapotú helyére épült. A gumiburkolatú pálya alkalmas futball, kézilabda és kosárlabda játékokra egyaránt. Az ezt körülvevő támfalat - az összes parki betonelemhez hasonlóan - antigraffiti kezeléssel ellátott anyaggal vontuk be, hogy megakadályozzuk a rongálást.

A sportpályára kerekesszékkel is el lehet jutni a fősétányról a kapaszkodó korláttal ellátott, csúszásmentes felületű, lejtős járdán keresztül. A kerekesszékesek a lelátóval szembeni oldalon megállva követhetik figyelemmel a mérkőzéseket, de ahhoz csatlakozni is tudnak, mivel a pálya megközelítését és használatát akadálymentesen megoldottuk.

A projekt része volt még a Falk Miksa és a környező utcák rekonstrukciója is. A galériák utcájának is nevezett Falk Miksa utca a lakók és a kereskedők támogatásával alakult át, szakemberek bevonásával végeztük el a fasor korrekcióját is. Az utca Szent István körút felöli részén pedig egy 140 négyzetméteres új köztér jött létre, ahol felállítottuk a méltán híres Columbo hadnagy és kutyájának szobrát.

A 2013 augusztusában elindult és 2014 márciusában befejeződött „Északi Lipótváros megújítása” projekt összköltsége 1 827 837 113 Ft, amely az Európai Unió és a Magyar Állam pénzügyi támogatásával valósult meg.